Verzorg uw tuingereedschap en zij zorgen voor u! Nou, dat is gemakkelijk te zeggen, maar als je net als ik bent, is het laatste dat ik na een dag tuinieren wil doen, mijn tuingereedschap reinigen en oliën … mijn geest is duidelijk gericht op douchen en mijn voeten op iets zetten koud om te drinken.

Serieus, je tuingereedschap gaat veel langer mee (vooral houten handvatten) als je ze af en toe een beetje liefde toont, dus neem even de tijd om je tuingereedschap schoon te maken, te schuren, te slijpen en te oliën.
Schoon – Verzamel al uw gereedschap, een emmer warm water en een draad of een harde borstel. Begin met de borstel en verwijder het grootste deel van het vuil op je gereedschap. Zodra je het vuil hebt verwijderd, schrob je de rest weg met warm water. Spoel ze vervolgens af en laat ze aan de lucht drogen of veeg ze af met een handdoek.

Zand

Zodra uw tuingereedschap droog is, is het een goed moment om houten handvatten te schuren. Vocht, of het nu uit water in de grond, dauw of regen komt, zal de houtnerf verhogen, waardoor het ruw aanvoelt. Tuinders die in gebieden met een hoge luchtvochtigheid wonen, zullen deze ‘graanopbouw’ ook vaker zien / voelen. Bijna elk schuurpapier zal hiervoor werken, maar ik raad aan om te beginnen met een korrel 80 en eindig met een korrel 120-150 voor een mooi glad handvat.

tuinverzorging

Het is nu ook een goed moment om roest op uw gereedschap te verwijderen. Een staalborstel is een goede optie om de meeste roest te verwijderen, vooral in die krappe ruimtes, maar u zult merken dat het schuurpapier met korrel 80 beter zal werken. Als u een kleine elektrische schuurmachine heeft, gaat dit proces een stuk sneller.
Verscherpen: dit is een goed moment om te kijken en alle gereedschappen te scherpen die dit nodig hebben. U kunt uw gereedschap slijpen met een scala aan gereedschappen, maar de meeste tuinders vinden dat een plat bestand (hier of bij uw plaatselijke ijzerhandel verkrijgbaar) aan al hun slijpbehoeften voldoet.
Voordat je begint, een woord over veiligheid. Draag oogbescherming. Het kleinste stukje metaal in het oog kan erg pijnlijk zijn. Draag ook een paar zware handschoenen om te voorkomen dat u dezelfde stukjes metaal uit uw handen haalt en om snijwonden door uw nieuw geslepen gereedschap te voorkomen.

tuingereedschap

Het slijpen van tuingereedschap kan een gevaarlijke operatie zijn als u het gereedschap niet goed hebt vastgezet, dus zet het in een bankschroef als u die heeft, klem hem vast aan een tafel of laat iemand erop gaan zitten. Zorg ervoor dat het veilig is voordat u begint met slijpen. Elk gereedschapsmes heeft meestal een soort randafschuining, dus probeer het onder dezelfde hoek te vijlen die er al is. Een teveel (steile) hoek zal je gereedschap inderdaad erg scherp maken, maar omdat de voorrand zo dun is, zal het door de kleinste stenen worden beschadigd, dus probeer vast te houden aan de hoek die er is.